Retrostil

Retrostilen är perfekt för dig som vill ha en bestående inredning som håller i tiden. Retro handlar egentligen i grund och botten om designklassiker från 50 – 60-talet som fortfarande håller sig moderna. När många tänker på retro ser de framför sig tapeter med gröna/orange mönster men detta är inte ett måste. Ett rum i retrostil klarar sig lika bra med fräscha och helvita väggar. Här lägger ni i så fall bara mer fokus på detaljerna runt omkring. En vit vägg är ju också kanske ett mer bestående val som man inte lika lätt tröttnar på, och som man enkelt kan ändra om till något annat med hjälp av att bara byta ut detaljerna.

Ett element som är ett viktigt inslag i retrostilen är teakmöbeln. Det kan handla om ett soffbord, en hylla eller ett sideboard. Nedan följer lite fler typiska retroinslag:

  • Stringhyllan – funkar i alla slags rum och är bäst i antingen helvit eller i teak.
  • Gröna blommor – gärna många, både i fönster och på bord och i hyllor. Ett perfekt exempel är monstera.
  • Terrakottakrukor – perfekt till alla gröna blommor och är även fina inslag i till exempel kök där de kan ha redskap i sig.
  • Plåtlampan – helst en taklampa eller en skrivbordslampa, detta beror ju lite på vad för slags rum du vill göra om.
  • Pinnstol – den typiska pinnstolen är en självklar detalj, oavsett om det handlar om en enstaka i ett hörn eller flera stycken i en mat-serie. Om ni har pinnstolar till matplatsen så är det perfekt om man lyckas blanda stolarna så de har lite olika utformning och stil.
  • Mässingsdetaljer – det kan handla om vaser, krukor eller den klassiska kontorsljusstaken.
  • Textiler – pricken över i:et är en stor matta eller soffkuddar i ett tufft och gärna färgrikt mönster.

Alla förslag behöver såklart inte efterlevas utan om ni plockar ut 2 – 3 alternativ så kommer ni kunna skapa er en egen fantastisk oas i 50-tals-anda!