Shabby chic

Shabby chic är en perfekt inredningsstil för dig som gillar lantliga och romantiska detaljer och som dessutom kanske har en förkärlek för att pyssla lite själv. Detta är nämligen en av de stilar som är mest känd för hemmapyssel av redan befintliga möbler eller omgjorda loppisfynd som man själv behandlar för att de ska se lite slitna ut. Har du en gammal bänk eller soffbord som du är trött på så börja måla om den i en vit eller gräddvit nyans och sandpappra sedan lite lätt på ytan för att få den typiska shabby chic-approachen.

Shabby chic uppkom på 80-talet och bestod då mest av vita och slitna detaljer. Men på senare tid har stilen också fått in lite mer pastellfärgade inslag. Därför behöver inte väggarna vara vitmålade utan även en pastellgrön, rosa eller blå färg funkar också bra!

När ni har fått till färg på väggarna och slipat upp möblerna så gäller det att få till de små detaljerna i rummet. Nedan följer ett par förslag på typiska inslag för den typiska shabby chic stilen:

  • Emaljkannor – gärna såklart i någon pastellig eller ljus färg och i slitet utförande.
  • Fruktlådor med tryck – detta har blivit väldigt populärt på senare tid i den gemene mannens hem, men präglar speciellt shabby chic stilen. Det går att köpa i de flesta inredningsbutiker och väl i hemmet kan lådorna stå såväl helt tomma som med något i sig, såsom frukt, glasflaskor eller ved. Detta väljer ni såklart helt själva.
  • Äldre husgeråd – här handlar det om gamla köksredskap, bakmaskiner, mått eller vågar. Grundläggande här som vid den övergripande stilen är att det ska vara i ett slitet utförande.

Det behöver som sagt inte vara kostsamt att få till en shabby chic stil hemma. Det grundläggande är att det ska vara ljust och slitet så med det sagt så skulle ni mycket väl kunna klara er på det ni redan har hemma – måla upp och sandpappra med en sliten framtoning så är ni i mål.